SANKO Holding, 120. Yıl Özel Basın Buluşması Gerçekleşti

Köklü mirasını aralıksız yatırımları ile geleceğe taşıyan SANKO Holding, 120’nci yıl dönümü kapsamında ulusal yayın yapan gazete ve dergilerin ekonomi yazarlarını Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ev sahipliğinde Gaziantep’te ağırladı.

Programda SANKO’nun 120 yıllık başarı hikayesi, geçmişten günümüze uzanan üretim yolculuğu ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi paylaşımı yapıldı. Gazetecilerle bir araya gelen Konukoğlu, “120. yılımızı kutlarken değerli aile büyüklerimize saygı ve minnet doluyum” diyerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti: “Büyük dedemiz Sani Bey’in 1904 yılında Gaziantep’te dokumacılıkla temellerini attığı, eşi Hatice Nenemiz ve ardından Zekeriye Dedemizin unutulmaz emekleri, rahmetli babamız Sani Konukoğlu’nun vizyonu ile dünya çapında şirketler topluluğuna dönüşen SANKO Holding, bugün 5 kardeş olarak ‘birlikten kuvvet doğar’ diyerek hep birlikte çalışmayı sürdürdüğümüz, artık 5. kuşağın da yönetime dahil olduğu bir aile şirketi olarak yoluna devam ediyor. Bu topraklardan kazandığımızı yine bu topraklara ve insanlarımıza sunma gayesiyle Türkiye ekonomisine ve istihdamına katkı sağlamaya devam ediyoruz. Günümüzde en çok sürdürülebilirlik konuşuluyor. Şirketimiz, sürdürülebilirliğin en güzel örneği. Rahmetli Babamız Sani Konukoğlu’nun ‘İşletmesini yenilemeyen tesis, sahibini yeniler!’ sözünden aldığımız ilhamla dijitalleşme ve teknolojik dönüşüm odağında sürekli kendimizi yeniliyor; sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak benimsiyoruz.”

120’nci yılına erişmenin mutluluğunu basın mensupları ile paylaşan SANKO Holding bugün, 14.000 kişilik SANKO Ailesi ile başta tekstil olmak üzere 11 farklı sektörde üretim gerçekleştiriyor, yatırımlar yapıyor, istihdam sağlıyor. Tekstilin yanı sıra Türkiye’nin en büyük ambalaj, çimento ve yenilenebilir enerji üreticileri arasında yer alıyor.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, “Gaziantep’te doğan, kolları giderek tüm Türkiye’yi saran ve dünyaya uzanan bir şirketler topluluğu olarak istikrarlı büyümemizi sürdürmek kararlılığındayız. 120 yıldır Türkiye için üretme ve yatırım yapma tutkusundan bir an bile vazgeçmedik. 2024 yılı için yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım programımız var. Bu yıl tekstilde 65 milyon dolar, enerjide 90 milyon dolar, ambalajda 50 milyon dolar, çimentoda 40 milyon dolar, limanda ise 35 milyon dolar civarında yatırım planlıyoruz.  Yatırım planlarımızda teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge konuları öncelikli yer alıyor. Yıllık ciromuzun yaklaşık yüzde 1,2’sini Ar-Ge yatırımlarına ayırıyoruz.” dedi.

120. Yıl özel basın turunda, dünyanın sayılı iplik üreticilerinden biri konumunda bulunan ve kendi sektöründeki en büyük kurulu güneş paneli enerji sistemlerinden birine sahip olan SANKO Tekstil ile dünyanın ve Avrupa’nın önde gelen esnek ambalaj film üreticisi konumunda olan Süper Film Ambalaj’ın tesisleri de ziyaret edildi. SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın ve Süper Film Ambalaj Genel Müdürü Fahri Özer sektörlere dair detaylı bilgilendirmede bulundular. SANKO Holding, kendi bünyesindeki 10 yılı aşkın Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiği “RE&UP” teknolojisiyle geri dönüştürülmüş elyaf üretiminde global ve yerel pazarda öncü olmayı hedeflediğini de bu toplantıda açıkladı. Gaziantep ve Bursa’daki geri dönüştürülmüş elyaf tesisleriyle hizmet veren RE&UP, tekstil atıklarını yüksek kaliteli, sürdürülebilir ve hemen kullanıma hazır halde geri dönüştürülmüş hammaddeye dönüştüren devrim niteliğinde bir yeni nesil teknoloji girişimi olarak dikkat çekiyor.

SANKO Holding, 100’den fazla ülkeye ihracat yapan sorumlu bir üretici olmanın bilinciyle, etki ettiği toplumu ve çevreyi gözeterek, paydaşlarıyla iş birliği içinde faaliyetlerini sürdürüyor. Gelecek nesillere sürdürülebilir bir yaşam sunabilmek için tüm çalışmalarını; iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, toplumsal eşitsizlik gibi çevresel ve sosyal problemlere çözüm üretme hedefiyle planlıyor. Yeşil Mutabakat çerçevesinde belirlediği hedeflere ulaşmak için enerji verimliliğini artırma, karbon ayak izini azaltma ve döngüsel ekonomi prensiplerini uygulama konularında kararlılıkla ilerliyor.

SANKO Holding, toplumun refahına ve güzel geleceğine katkı sağlamayı amaçlayan sosyal sorumluluk vizyonu ile, eğitimde, sağlıkta, kültür-sanat alanında ve sporda, özellikle gençlere destek veren projelere öncelik veriyor.

1989 yılında kurulan Sani Konukoğlu Vakfı aracılığıyla bugüne kadar 25 okul yaptıran ve Milli Eğitim Bakanlığı’na devreden Holding, ayrıca 25 binin üzerinde öğrenciye burs imkânı sağladı. 2013 yılında sağlık alanında kalitenin yükseltilmesi ve referans üniversite olmak hedefiyle kurulan SANKO Üniversitesi’nde bugüne kadar 4 bine yakın öğrenci eğitim gördü. 1996 yılında faaliyete geçen SANKO Üniversitesi Hastanesi, tek çatı altında 600 yatak kapasitesiyle ülkemizin en büyük sağlık kuruluşlarından biri olma özelliğini taşıyor. Tıp dünyasındaki gelişmeler yakından takip edilerek, bölgedeki ilk kalp ameliyatı Sanko Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk Tüp Bebek Merkezi de 2001 yılında SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde kuruldu. 

SANKO Holding’in 120’nci kuruluş yıldönümü kapsamında gerçekleştirilen özel basın turunda gazeteciler, SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı’nın ev sahipliğinde, Özel SANKO Okulları’nın bilim, spor ve sanat alanlarındaki başarılarını, uluslararası alanda ödüllü öğrencilerinin de katılımıyla dinleme fırsatı buldu. Geleceğe umut olan öğrencilerle, dinleyenleri duygulandıran bir söyleşi gerçekleştirildi.

Öte yandan SANKO Holding, “Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz” anlayışıyla geçmişle gelecek arasında köprü kuruyor. Türkiye için önemli ilkleri yansıtan, büyük çaplı kültürel miras projelerine katkı sağlayarak insanlığın ortak kültürel değerlerine sahip çıkıyor. Zeugma Antik Kenti’ndeki eşsiz mozaiklerin su altında kalmaması için başlatılan kurtarma kazılarına sponsor olan SANKO Holding, 2015 yılından bu yana, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde; Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Bolonya Üniversitesi iş birliğinde, arkeolojik bir hazine olan Karkamış Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına koruma ve restorasyon çerçevesinde destek veriyor.

120. Yıl özel basın turunun son bölümünde, Zeugma Mozaik Müzesi’nde, Pelin Çift’in moderatörlüğünde; Karkamış Höyük Kazısı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti, Karkamış Höyük Kazısı Koordinatör Başkanı Prof. Dr. Hasan Peker ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aliye Erol’un katılımıyla İnsanlık Tarihinin Büyüleyici Bir İz Düşümü: Karkamış Krallığı ve Arkeoparkı özel söyleşisi gerçekleştirildi.

Söyleşinin davetlileri arasında bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karkamış Antik Kenti’nin temmuz ayında açılacağı bilgisini paylaşarak, projenin Gaziantep için büyük önem taşıdığını belirtti. Şahin, “Bazı aileler vardır, hastanesiyle, okuluyla, üniversitesiyle, şehrin yaşamına dokunur. Konukoğlu Ailesi de öyledir. Önce Zeugma, şimdi Karkamış’taki kazılara destekleri için SANKO’ya çok teşekkürler” dedi.